Vashulladék felvásárlás

Vashulladék alatt az anyagok két kategóriáját különböztetjük meg: vashulladéknak nevezzük a 3 mm-nél vastagabb anyagokat, míg vaslemezhulladéknak a 3 mm-nél vékonyabb anyagokat tartalmazó hulladékot.

Az átvételi ár, az idegen anyagoktól mentes hulladék árát jelenti. Kérjük kedves ügyfeleinket, hogy a beszállítás előtt a hulladékot a nemfém összetevőktől (pl. fa, műanyag, gumi, elektronikai összetevők, stb.) szíveskedjenek megtisztítani.

A hulladékkereskedelem egyik legfontosabb szabálya: a szelekció. Kérjük ügyfeleinket, hogy a hulladékot megfelelően szelektálva szállítsák be a telephelyre, úgy, hogy a fajtánkénti mérés pontosan elvégezhető legyen.

A vashulladék kereskedelem fontos szabálya, hogy a Fémtörvény rendelkezik azokról az anyagfajtákról, amelyek csak a Fémkereskedelmi Engedélyezési Hatóság (VÁM) előzetes engedélye után értékesíthetők a fémkereskedők részére. Ezek pl.: sínek, vasúti alkatrészek, vízépítési berendezések, közlekedési műtárgyak, csatorna fedelek, hírközlési berendezések részei, és még néhány más anyag. Ezek pontos felsorolása megtalálható az Engedélyek menüpont alatt a FAJ kódok című anyagban. Az előzetes engedélykéréshez szükséges űrlapot letöltheti ugyanerről a helyről.

Színesfém hulladék felvásárlás
Színesfém

A színesfém hulladékok két nagy csoportja képezi a felvásárolt anyagok döntő részét. Kitüntetett figyelem övezi a réz hulladékokat. Felvásárlási szempontból négy fajtát különböztetünk meg.

Az első a millberry, amit magyarul nyúzottnak is hívunk. Ez a rézhulladék tartalmazza a legkevesebb ötvöző anyagot, szennyeződés mentes, a felülete tiszta, semmilyen bevonat nincs rajta. Állaga puha, könnyen hajlítható.

A második a berry, amit magyarul finomítási rézhulladékként ismerünk. Ebből vásárolunk fel a legtöbbet. Ebbe a kategóriába tartoznak a lakkozott huzalok, amit főleg trafók, motorok bontásából lehet kinyerni. Ide tartoznak még a csövek, áramvezető sínek, profilok, lemezek, stb.

Színesfém
Színesfém

A harmadik a háztartási rézhulladék kategória. Ennek jellemző példája az átfolyó vízmelegítő kazánja (köznyelven réz kocka), edények, és egyéb használati eszközök. Ez a kategória tartalmazza a legtöbb szennyeződést és idegen anyagot.

A negyedik kategória a sárgaréz hulladék. Ezt a kategóriát főleg a vízvezetékek szerelvényei, fűtési rendszerek részei, csapok, szelepek, edények tartalmazzák. Nagyon sok szennyező anyag található bennük, így csak fele annyit érnek mint a rézhulladékok.

Színesfém

A színesfém hulladékok másik nagy csoportját az alumínium hulladékok képezik. Felvásárlási szempontból az alábbi csoportosításokat használjuk: Megkülönböztetjük a festetlen és festett alumínium hulladékokat. Ezek: lemez, profil, cső,

Öntvények, amelyek lehetnek 0%-os, illetve legfeljebb 2%-os vastartalmúak.

Háztartási vegyes alumínium hulladék

Alumínium italosdoboz

Vastartalmú válogatandó alumínium hulladék

Az autókból származó motor blokkokat, hengerfejeket, a nagy vastartalom miatt, csak a mindenkori vashulladék árán vesszük át.

Az egyéb fajtájú színesfémek felvásárlási árai az “Árlisták” menüpont alatt találhatók.

Árlista megtekintése